Przechowywać w piwnicy poprzez 30 lat albo dłużej. Dekantować do 2 godzin przed podaniem.Jest to odważna mieszanka Bordeaux z Saint-Émilion, pełna zapachów dojrzałej śliwki, róż, czerwonej wiśni, cassis, trufli i lukrecji.
Pod względem składu jest to konwencjonalny Right Bank: 84% Merlot i 14% Cabernet Franc, z niewielką domieszką Cabernet Sauvignon.Chateau Pavie Macquin nosi imię dziadka obecnych właścicieli, który w pojedynkę uratował Saint-Émilion w trakcie epidemii filoksery w XIX wieku, szczepiąc winorośl na nieskażonej amerykańskiej podkładce.
Chateau zajmuje na dodatek jedną z najszczególniej znanych lokalizacji w apelacji - nieprzeciętny płaskowyż z widokiem na gminę Saint-Émilion. Ubtelna dębowa struktura podkreśla każdy kęs tego szanowanego czerwonego wina.
Czarne i niebieskie jagody mieszają się z przodu podniebienia, podczas gdy solidne nuty lukrecji, kakao, skórki pomarańczowej, kredy i grzybów wypełniają tło. Wino jest pełne, z konkretną strukturą tanin i będzie się rewelacyjnie starzeć w piwnicy, osiągając dojrzałość około 6 do 7 lat po dacie rocznika.
Jest to wino, które wymaga nieco cierpliwości. Po otwarciu proszę podawać je w temperaturze pokojowej i rozważyć połączenie go z najwyższej jakości stekami, bogatymi gulaszami albo innymi konwencjonalnymi francuskimi daniami z czerwonego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2015, FR-PQ-150001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.