Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zaleca się dekantację przez pół godziny.W pobliżu Montrose, Château Meyney korzysta z pierwszorzędnego terroir na skraju Gironde: żwir krzemionkowy na żyle niebieskiej gliny, która nadaje winu unikatowy rozmiar.
51 hektarów winnic składa się w 60% z Cabernet-Sauvignon, 25% Merlot i 15% Petit-Verdot, co jest unikatową proporcją w Saint-Estèphe, która nadaje winu świeżości.Pierwsze winorośle Meyney zostały posadzone w 1662 roku przez ojców Feuillant.
Od 2004 roku posiadłość jest własnością Crédit Agricole Grands Crus. Obecnie Chateau znajduje się pod kierownictwem technicznym Anne Le Naour, z radą enologa Denisa Dubourdieu, i obecnie przeżywa niezwykły renesans.
Tworzą solidne wina, z gęstymi i mocnymi taninami, które proponują intensywne i przekonujące owoce, które z wiekiem ewoluują w kierunku przypraw, skóry i piżma. Wino jest mieszanką 60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot i 15% Petit Verdot, pochodzących średnio z 40-letnich winorośli.
Spędza 17 miesięcy we francuskich beczkach.Chateau Meney ma błyszczący rubinowy kolor. Nos jest mocny i bogaty, staje się bardziej delikatny i jednostajny w miarę starzenia. Na podniebieniu wyczuwalne są nuty jeżyn i grafitu z lekkim posmakiem dymu.
Wykazuje rewelacyjny potencjał starzenia. Proszę spróbować z gulaszem z królika, głowizną cielęcą albo żeberkami wieprzowymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.