Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Założony w połowie XIX wieku przez rodzinę Fourcaud, która jest na dodatek odpowiedzialna za stworzenie znanego na całym świecie Chateau Cheval Blanc, Chateau Dassault był znany jako Chateau Couperie do 1955 roku, kiedy to posiadłość została przejęta poprzez wizjonera Marcela Dassaulta.
Dassault odmienił losy posiadłości, odnawiając całą posiadłość i wprowadzając progresywne techniki produkcji wina. Jego wpływ sprawił, iż w 1969 roku Chateau Dassault uzyskało status Grand Cru.Dziś posiadłość nadal należy do tej samej rodziny i posiada 24 hektary najlepszych winnic Saint Emilion posadzonych na najwyższej jakości piaszczystych glebach wapiennych.
Posiadłość jest obsadzona w 75% Merlotem, typowym szczepem Saint Emilion i 20% Cabernet Franc i 5% Cabernet Sauvignon. To jest ich Grand Vin, które jest winifikowane w dużych betonowych kadziach, a następnie starzone w najczęściej nowych beczkach z francuskiego dębu poprzez około 14 do 18 miesięcy, w zależności od charakterystyki każdego rocznika.
wynikiem jest uderzająco gustowny i wyrafinowany Saint Emilion z solidnymi nutami śliwek, cassis, jeżyn i przypraw z pudełka po cygarach. Na podniebieniu wyczuwalne są konkretne taniny, spore, pełne ciało i jedwabiście gładka konsystencja, tak charakterystyczna dla win Bordeaux z przewagą Merlot.
Wino to jest gotowe do picia już teraz w połączeniu z wielkimi daniami z czerwonego mięsa, lecz ma przed sobą długą przyszłość i może być przechowywane w piwnicy przez co najmniej kolejne półtorej dekady.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Saint emilion grand cru 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.