Pić dziś lub przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zdekantować przed wypiciem.Chateau Clos Marsalette znajduje się w Martillac, w apelacji Pessac-Léognan i jest wspólną własnością hrabiego Stephana von Neipperga i Didiera Miqueu.
Rodzina Niepperg pochodzi z Niemiec, gdzie rozpoczęła produkcję wina w XIII wieku. Po prawie 800 latach rodzinnej tradycji uprawy winorośli, Stephan von Neipperg przejął zarządzanie posiadłościami w Bordeaux nabytymi poprzez jego rodzinę w 1971 roku.Dzięki uprawie winorośli, która stanowi centralny składnik działalności posiadłości, winnica Clos Marsalette zajmuje powierzchnię 12,30 hektara dla czerwonego wina i 1,30 hektara dla białego i jest wyjątkowo pielęgnowana w celu wyprodukowania wina, które starannie odzwierciedla terroir.Czerwone wino Clos Marsalette to mieszanka Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.
Starzone w beczkach z francuskiego dębu na osadzie drożdżowym przez 18 miesięcy, wino to jest korzystnie zbalansowane, koliste i trwałe. W nosie wyczuwalne jeżyny, tytoń i skóra z subtelnymi nutami mięty, ziaren espresso i słodkiej wanilii.
Na podniebieniu wyczuwalna jest delikatna dojrzałość czarnych owoców połączona z pudełkiem cygar, mokrym kamieniem i suszonymi ziołami. Aksamitne taniny i pikantna kwasowość sprawiają, że wino to perfekcyjnie komponuje się z takimi potrawami jak cielęcina, dziczyzna, duszona wołowina, dojrzałe sery czy pieczone ziemniaki i warzywa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pessac-Leognan 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.