Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę.Położony w Cantenac w południowej części denominacji Margaux w Bordeaux, Chateau Cantenac Brown ma około 42 hektarów winnic rozmieszczonych pomiędzy rozmaitymi gminami Cantenac, Arsac, Soussans, Margaux i Labarde.
Tutaj terroir jest charakterystycznym żwirem Medoc, wytwarzanym z kwarcu, który gwarantuje nadzwyczajny drenaż i odbija promienie słoneczne w ciągu dnia, podczas gdy w nocy uwalnia zmagazynowane ciepło, sprzyjając całkowitemu dojrzewaniu Cabernet Sauvignon.Chateau Cantenac Brown to mieszanka z zasady winogron Cabernet Sauvignon z dodatkiem Merlot, który nadaje odcień i miękkość.
Po fermentacji gotowe wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu (z czego 60% to beczki świeże, a reszta jednoroczne).Jest to eleganckie i szlachetne wino, które wykazuje niezwykłą zdolność starzenia. Jego aromat jest intensywny i spory z pachnącymi owocowymi nutami czarnych wiśni, śliwek, cassis i jagód, po których następują aromaty kakao i nuty ziół i łupków.
Na podniebieniu jest gładkie, bogate i skoncentrowane z sprężystymi taninami i soczystą intensywnością owoców. Ciało jest średnie, a kwasowość nieprzeciętnie zbalansowana. Jest to dynamiczne wino z długim i wyszukanym finiszem.
Proszę podawać z obfitą wołowiną Bourguignon.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2016. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.