Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Podawać schłodzone. Chateau Brown nosi imię swojego XVIII-wiecznego właściciela, szkockiego handlarza winem Johna Lewisa Browna, choć korzenie posiadłości sięgają późnego przeciętniewiecza.
W ciągu ostatnich kilku stuleci losy zamku zmieniały się między ruiną a chwałą. W 2004 roku posiadłość została przejęta przez rodzinę Mau, wybitnych sprzedawców wina z Bordeaux od 1897 roku, którzy postawili sobie za cel ulepszenie zarządzania winnicą i produkcji wina w zamku.Chateau jest konwencjonalnie bardziej znane ze swych białych win, takich jak konwencjonalne Chateau Brown Blanc, niżeli z win czerwonych.
z zasady jest to mieszanka 70% Sauvignon Blanc i 30% Semillon z winorośli posiadłości, z owocami fermentowanymi w mniejszych zbiornikach ze stali rdzoodpornej, które są kontrolowane pod względem temperatury, aby zachować świeżość i głównieść odmiany.
Następnie białe wino dojrzewa w 50% nowym francuskim dębie poprzez 8 miesięcy. W kieliszku niebanalny jasnozłoty odcień i kuszące aromaty świeżo skoszonej trawy, suszonych ziół i jasnych nut zielonego jabłka.
Pierwszy łyk ujawnia rześką kwasowość, lekkie ciało i czysty finisz z nutami dojrzałej gruszki, cytrusów i pieczonego jabłka. Genialne białe wino do serwowania jako orzeźwiający aperitif albo partner do sałatek liściastych, pieczonego kurczaka i grillowanych ryb.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Blanc 2016. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.