Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Początkowo założony w późnym przeciętniewieczu, kiedy Akwitania należała do angielskiej korony, Chateau Brown został nazwany na cześć swojego bogatego byłego właściciela, szkockiego handlarza winem Johna Lewisa Browna, który przeniósł się do Bordeaux w XVIII wieku.
Posiadłość przetrwała kilka niełatwych stuleci, popadając w ruinę, zanim odrodziła się pod rządami Bernarda Barthe'a, a ostatnio rodziny Mau, która od 1897 roku jest znanym sprzedawcą win z Bordeaux.
Choć wcześniej chateau było najszczególniej znane ze swych białych win, w ostatnich latach skoncentrowało swoje wysiłki na polepszaniu win czerwonych. Położona w Pessac-Léognan posiadłość ma 29 hektarów winorośli obsadzonych przede wszystkim Cabernet Sauvignon i Merlot, które stanowią podstawę tego cuvee, wraz z odrobiną Petit Verdot.
Owoce są winifikowane w kadziach ze stali rdzoodpornej o kontrolowanej temperaturze, a następnie starzone w 40% nowych beczkach z francuskiego dębu przez 12-16 miesięcy, w zależności od rocznika.Chateau Brown ma tendencję do produkcji w klasycznym stylu Pessac-Léognan z dużą mocą i taninami zrównoważonymi pewnym stopniem świeżości.
W nosie wyczuwalne są nuty ciemnej wiśni i rozgniecionych jagód wraz z nutami mentolu, runa leśnego i suszonych ziół. Pierwszy łyk ujawnia pełne ciało, solidne taniny i mocną strukturę, która należycie zareaguje na dalsze przechowywanie w piwnicy.
Pić teraz z szerokimi daniami z czerwonego mięsa albo dziczyzną, taką jak dziczyzna i dzik.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.