Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zaleca się dekantację poprzez pół godziny.Granicząca z Château Beychevelle posiadłość Branaire-Ducru rozciąga się na 50-hektarowej działce położonej na czwartorzędowej żwirowej ziemi.
Chateau, które jest znane od XVII wieku i zostało podniesione do rangi 4ème Cru w 1855 roku, jest uważane za jedno z najważniejszych w regionie winiarskim Saint-Julien. Progresywna piwnica jest wyposażona w systemy grawitacyjne (bez pompowania), które gwarantują zachowanie integralności owoców.Château Branaire-Ducru to klasyczna mieszanka Bordeaux z przewagą Cabernet-Sauvignon, z dodatkami Merlot, Petit-Verdot i Cabernet-Franc.
Winogrona pochodzą z roślin, których przeciętny wiek wynosi 35 lat (niektóre posiadają choćby ponad 100 lat), posadzonych na żwirowo-krzemowej czwartorzędowej glebie aluwialnej, uznawanej za jedną z najcieplejszych terroir w regionie, co jest nad wyraz korzystne dla rozwoju późno dojrzewających odmian, takich jak Cabernet Sauvignon.Wino ma głęboki i intensywny czerwony kolor z odcieniami granatu.
Jego profil aromatyczny jest świeży i złożony z nutami dojrzałych czerwonych owoców, a także pikantnymi i czekoladowymi nutami. Na podniebieniu jest solidne, konkretne i mięsiste, lecz także korzystnie zbalansowane.
Jest to świeże i dojrzałe wino, gęste i orzeźwiające, które niezwykle poprawnie komponuje się z grillowanymi czerwonymi mięsami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.