Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać schłodzone. Champagne Soutiran ma swoją siedzibę w Montagne de Reims w prestiżowej wiosce Grand Cru w Ambonnay. Dom został założony w latach 50. Poprzez Gérarda Soutirana i dziś pozostaje firmą rodzinną, a córka Gérarda, Valérie, i jej mąż są odpowiedzialni za prowadzenie nieruchomości.
Rodzina szczyci się powolnym, przemyślanym podejściem do produkcji szampana, które obejmuje długie okresy dojrzewania od pięciu do ośmiu lat w piwnicach.Perle Noire albo Black Pearl to uderzający Blanc de Noir tworzony z winogron Pinot Noir pochodzących wyłącznie z winnic Grand Cru w Ambonnay.
Po konwencjonalnym dwuetapowym procesie fermentacji szampan dojrzewa w butelce na osadzie drożdżowym przez co najmniej sześć lat. Ten wydłużony okres dojrzewania pomaga rozwinąć w szampanie wyraźne właściwości trzeciorzędowe, zachowując równocześnie wyjątkowo żywą świeżość.
W nosie wyczuwalne są uwodzicielskie nuty suszonych fig, ananasów i owoców cytrusowych, podczas gdy pierwszy łyk ujawnia gładki mus, jasną kwasowość i bogate trzeciorzędowe smaki brioszki, kremu maślanego i prażonych orzechów z przedłużonego okresu dojrzewania.
Finisz jest długi i czysty z specyficzną nutą słonej mineralności pochodzącej z wapiennych gleb. Idealny szampan do świętowania lub po prostu podniesienia rodzinnego obiadu do rangi specjalnej okazji.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Perle Noire Brut Grand Cru. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.