Przechowywać w piwnicy do 7 lat. Podawać prawidłowo schłodzone. Podnoszący na duchu nos urzeka aromatami zielonych jabłek, gruszek i skórki limonki, które są przenoszone na podniebienie. Tradycja Soutiran przedłużonego starzenia w piwnicy, w tym przypadku przez siedem lat, nadała mu solidną strukturę, kremową konsystencję i subtelne nuty tostów i marcepanu.
wytworzone w 100% z winogron Chardonnay ze efektownych winnic Grand Cru w wiosce Ambonnay, to Blanc de Blancs jest czystym, czystym wyrazem nieszablonowego terroir. Jednak Ambonnay ma silną reputację jako firma jednych z najpotężniejszych Pinot Noir w regionie Szampanii, południowe winnice posadzone na zboczach także sprzyjają niewielkim ilościom posadzonych tu winorośli Chardonnay.Terroir powiadamia swoją występowanie w tym Blanc de Blancs z należycie zdefiniowaną, kredową mineralnością, która powoduje, że szampan ten wyśmienicie pasuje do ostryg.
obszerne, pełne ciało sprawia, że jest to też atrakcyjna opcja towarzysząca turbotowi smażonemu na brązowym maśle albo w połączeniu z kremowym serem Saint-Félicien jako stylowy sposób na zakończenie posiłku.
Choć wino jest gotowe do picia już teraz, kilka dodatkowych lat leżakowania w optymalnych warunkach piwnicznych jeszcze bardziej zintensyfikuje blask tego typowego Blanc de Blancs.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Blanc de blancs brut grand cru. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.