Proszę delektować się nim teraz albo przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Jest to luksusowe wino szampańskie, z delikatnym, ciekawym musem i jasnozłotym kolorem w kieliszku.
W nosie mieszanka owoców z sadu, z nutami skórki cytrusowej, świeżo upieczonych ciastek i masła. Jest to wyjątkowo wytrawne wino, błyszczące czystością i intensywnym charakterem winnic Grand Cru, z których zostało skatalogowane.W 1928 roku Pierre Moncuit stał się pierwszym członkiem swojej rodziny, który pakował wina pod nazwą Moncuit.
Winogrona pochodziły z winnic w Mesnil-sur-Oger, zakupionych przez jego ojca, Alexa Moncuita, około 30 lat wcześniej. Dziś te same winorośle stanowią trzon obszernego domu szampańskiego, prowadzonego przez czwarte pokolenie winiarzy.
Extra Brut inicjuje się ostrym podmuchem skórki zielonego jabłka, gruszki i świeżo startej cytryny. Jest to precyzyjna mieszanka Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier, która otula usta powłokami świeżej kwasowości, drożdży i dojrzałych owoców.
Finisz stanowczo przypomina prażone orzechy. Jest to wino z finezją i długowiecznością, stosowne na mnóstwo różnych okazji. Proszę rozważyć połączenie go z przystawkami z owoców morza, tempurą warzywną albo kremowym serem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Grand cru extra brut 2012. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.