Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie ma potrzeby dekantacji. Dziewiąte pokolenie rodziny winiarzy, Nicolas Maillart jest uważany za jednego z najszczególniej innowacyjnych producentów w Szampanii.
Przejął rodzinną posiadłość w wiosce Ecueil w 2003 roku i obecnie zarządza około 15 hektarami winnic położonych w Écueil, Villers-Allerand i Bouzy, w Montagne de Reims. Montchenot Premier Cru to w 100% szampan Pinot Noir, z winogron pochodzących z trzech działek położonych w wiosce Villers-Allerand-Montchenot, na granicy dwóch podregionów Grande Montagne de Reims i Petite Montagne de Reims.
Parcele zostały zlokalizowane na tym samym wzgórzu, gdzie winorośl korzysta z tanetyjskich gleb marglistych i wapiennych i wschodniej ekspozycji. Winifikacja odbywa się w dębowych beczkach, a wino dojrzewa na osadzie poprzez 8 miesięcy.
rezultatem jest bogate, potężne i wyraziste wino o bladym i jasnym złotym oraz szerokim i pachnącym profilu aromatycznym. W nosie wino ujawnia nuty cytrusów, zielonego jabłka i białej brzoskwini, a następnie nuty brioszki i prażonych migdałów.
Na podniebieniu jest pokaźne i owocowe, o kremowej konsystencji i długim, lekko mineralnym finiszu. Świetnie pasuje do grillowanych ryb lub owoców morza.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Montchenot premier cru 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.