Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Podawać schłodzone. Rodzina Maillart ma szlachetną historię uprawy winorośli, która sięga co najmniej 1500 roku. Nicolas Maillart jest dziewiątym pokoleniem, które weszło do rodzinnego biznesu, przejmując stery w 2003 roku po ukończeniu studiów inżynierskich i enologicznych.
Dziś raduje się zasłużoną reputacją producenta unikatowych szampanów z 16 hektarów rodzinnych winnic Premier Cru i Grand Cru w Montagne de Reims.Ten profesjonalny Grand Cru początkuje życie w 0,6-hektarowej winnicy Jolivettes w mieście Bouzy, która ma reputację producenta jednych z najkorzystniejszych Pinot Noir w Szampanii.
Nicolas uprawia tę pojedynczą winnicę w sposób organiczny i biodynamiczny, żeby zapewnić mu najwyższej jakości minimalistycznce do pracy w winiarni. Moszcz jest fermentowany przy użyciu dzikich drożdży w niewiele znaczących dębowych beczkach i pozostawiony na osadzie poprzez 8 miesięcy.
Następnie jest przelewany do butelek i dojrzewa poprzez kolejne trzy lata na osadzie drożdżowym. Solidny i skoncentrowany na terroir, ten genialny Grand Cru ma wyraźne oznaki znakomitych gleb kredowych Jolivettes w rześkiej kwasowości, czystości i smudze mineralności, która jest dokładnie zrównoważona nutami dojrzałych czerwonych owoców.
Jest to szampan, który będzie spektakularnie ewoluował w nadchodzącej dekadzie, a także jest wspaniały do delektowania się nim dzisiaj wraz z dojrzałymi serami, świeżymi owocami morza i bardziej serdecznymi potrawami, takimi jak risotto z czarnymi truflami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Jolivettes Grand Cru 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.