Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Podawać schłodzone. Utalentowana winiarka Nathalie Fermet produkuje własne wina od 1999 roku w regionie Aube w Szampanii. Z biegiem lat zyskała kultową rzeszę miłośników za swoje pyszne, rzemieślnicze bąbelki i zaangażowanie w jednostajną i przyjazną dla środowiska produkcję wina.
Wszystkie jej wina powstają z ekologicznych i biodynamicznych winogron, a w winiarni preferuje minimalną interwencję, aby podkreślić naturalny charakter owoców i terroir.To niezwykłe cuvee nosi nazwę Terra w odniesieniu do niepowtarzalnej metody produkcji.
Nathalie używa glinianych amfor do fermentacji wina bazowego, które powstaje w 100% z winogron Chardonnay uprawianych na nieszablonowych gliniasto-wapiennych glebach Kimmeridgian. Cykl ten pomaga zachować żywą osobowość Chardonnay i mineralny i wytworny wpływ terroir.
Po wstępnej fermentacji szampan może fermentować i dojrzewać w butelce. Konsekwencją jest dobrze zbalansowany i złożony szampan, z powłokami smaków i aromatów, które ewoluują z czasem oraz typową werwą i wdziękiem.
Proszę spodziewać się nut świeżych białych kwiatów i soczystych cytrusów mieszających się z dojrzalszymi nutami owoców sadowniczych i kruchą nutą na długim finiszu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Terra extra brut. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.