Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Podawać schłodzone. Nathalie Falmet mieszka w regionie Aube w Szampanii i od 1999 roku produkuje wina dla swego butikowego domu szampańskiego. Falmet znana jest z postępowego i jednostajnego podejścia do produkcji wina.
Używa wyłącznie organicznych i biodynamicznych winogron, a jej winnice są dokładnie pielęgnowane, aby produkować winogrona o nieszablonowej jakości. Jest dodatkowo zaangażowana w techniki produkcji wina o niskim stopniu interwencji, które pozwalają na wydobycie naturalnych smaków i aromatów winogron.Ten specyficzny Blanc de Noir Brut to mieszanka winogron Pinot Noir i Pinot Meunier z winnicy Le Val Cornet, które są starannie selekcjonowane w trafnej dojrzałości i zbierane ręcznie.
Winogrona są następnie fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej i starzone w dębowych beczkach, a następnie poddawane wtórnej fermentacji w butelce. W kieliszku można spodziewać się spektakularnego złotego koloru z delikatnym i trwałym strumieniem bąbelków.
W nosie szampan ma złożony bukiet cytrusów, jabłek i białych nut kwiatowych z nutami tostowanego chleba i miodu, w trakcie gdy na podniebieniu jest świeży, żywy i korzystnie zbalansowany z długim i satysfakcjonującym finiszem.
Elegancja tego szampana Brut powoduje, iż jest on wspaniałym wyborem jako aperitif lub jako dodatek do świeżych sałatek, owoców morza, sushi lub pikantnych potraw.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Le Val Cornet Brut, FR-NF-NV0002. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.