Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie ma potrzeby dekantacji. Dom szampański Mandois został założony w 1862 roku przez Victora Mandois, wykorzystując winnice zakupione poprzez jego pradziadka Jeana w 1735 roku.
Dziś ta rodzinna marka posiada około 40 hektarów winnic położonych w Epernay i w rejonie Sezannais, gdzie uprawa koncentruje się z zasady na Chardonnay. Piwnice, których historia sięga XVII wieku, znajdują się pod kościołem Pierry.
Winogrona Chardonnay są zbierane ręcznie z różnych winnic Côte des Blancs i Epernay, w szczególności z Chouilly, Vertus i Pierry. Winifikacja odbywa się w 80% w stalowych zbiornikach i 20% w dębowych beczkach, aby zachować owocowy charakter i delikatne smaki tego nieprzeciętnego Blanc de Blancs.
Dozowanie jest niskie, a wino leżakuje poprzez około 4 lata w piwnicy na osadzie drożdżowym. Champagne Mandois Blanc de Blancs Premier Cru ujawnia wyśmienity odcień ze złotymi odcieniami i delikatnym i trwałym perlage.
Jego profil aromatyczny jest świeży i obszerny z nutami kwiatowymi i owocowymi oraz nutami brioszki. Na podniebieniu jest szerokie i złożone, stabilne i orzeźwiające. Bąbelki tworzą miłą i aksamitną teksturę, a finisz jest długi i lekko słony.
idealne do wędzonego łososia lub pstrąga, owoców morza i świeżych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Blanc de Blancs Premier Cru 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.