Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Podawać schłodzone. Biodynamiczne szampany są wciąż niełatwe do znalezienia, lecz ten idealny Grand Cru od rodziny Larmandier jest dowodem na to, iż praca w harmonii z Matką Naturą może przynieść wyjątkowe rezultaty.
Pierre i Sophie przestawili swoją posiadłość na biodynamiczne i ekologiczne rolnictwo ponad dwadzieścia lat temu, a ich oddanie winiarstwu jako dziełu natury jest widoczne w każdej produkowanej przez nich butelce.
Ten szampan ze starych winorośli pochodzi z winnic Cramant Grand Cru, gdzie wschodnie zbocza posiadają tendencję do produkcji niezwykle bogatych i skoncentrowanych winogron. Złożoność produkcji najwyższej jakości winogron w tym miejscu powoduje, iż ten potężny cuvee powstaje tylko w najkorzystniejszych rocznikach.
Po zbiorach winogrona są skrupulatnie zbierane ręcznie, tłoczone, a następnie fermentowane bezpośrednio w drewnianych beczkach. Następnie zaczyna się proces dojrzewania, który trwa łącznie 7-8 lat. Rodzina zdecydowała się produkować tego szampana jako Extra Brut, co oznacza, iż ma szczególnie niską dawkę, aby stworzyć rześki, orzeźwiająco wytrawny smak.
W kieliszku od razu zauważą Państwo bladozłoty odcień z drobnymi, trwałymi bąbelkami. W nosie wyczuwalne są aromaty cytrusów, białych kwiatów i chleba tostowego, a na podniebieniu kremowa konsystencja z nutami skórki cytrynowej, zielonego jabłka i mineralności.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vieilles Vignes du Levant Grand Cru Extra Brut 2014. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.