Przechowywać w piwnicy do 14 lat. Podawać schłodzone. Pierre i Sophie Larmandier to dynamiczna para stojąca za szampanem Larmandier-Bernier, który jest powszechnie uznawany za jednego z najlepszych niewielkich producentów w regionie.
Rodzina ma około 15 hektarów najlepszych winnic na Côte des Blancs, które są uprawiane biodynamicznie od ponad 20 lat. Obejmują one winnice Premier Cru w Vertus i Grand Cru w Cramant, Chouilly, Oger i Avize.Para dba o traktowanie swoich winorośli z najwyższym szacunkiem, aby produkować owoce najlepszej jakości.
Wszystkie winogrona zbierane są ręcznie, a do fermentacji wykorzystywane są wyłącznie dzikie drożdże. To oszałamiające Premier Cru powstało z działki Chardonnay o nazwie Les Barillers, która ma charakterystyczny terroir, który produkuje szczególnie złożone wino z dużą ilością mineralności.W winiarni winogrona są delikatnie wyciskane, a moszcz fermentuje w beczkach, a druga fermentacja odbywa się w butelkach w piwnicach.
Tutaj szampan dojrzewa przez co najmniej pięć lat na osadzie drożdżowym przed wylaniem. Dzięki długiemu dojrzewaniu i najkorzystniejszemu terroir nie dodaje się do niego cukru, co sprawia, że jest to szampan wytrawny z dużą czystością i precyzją.
doskonały dobór do serwowania jako uroczysty aperitif albo do kanapek, ostryg albo dań rybnych.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Terre de Vertus Champagne Premier Cru 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.