Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Podawać schłodzone. Pierre i Sophie Larmandier mają około 15 hektarów winorośli w Côte des Blancs, które od kilkudziesięciu lat uprawiają zgodnie z zasadami biodynamiki.
Tylko znikomy ułamek producentów z Szampanii stosuje praktyki biodynamiczne, a Larmandierowie łączą to specyficzne podejście z wyjątkowymi winnicami Grand Cru w Cramant, Chouilly, Oger i Avize.Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie, a para nie używa żadnych herbicydów ani pestycydów, by uzyskać jak najlepsze owoce.
W winiarni winogrona poddawane są naturalnej fermentacji przy użyciu dzikich drożdży. Ten zniewalający szampan o łososiowym kolorze powstaje przez "wykrwawienie" pierwszego soku z winogron Pinot Noir, co nadaje winu musującemu jego żywy różowy kolor.
Moszcz jest następnie fermentowany w zbiornikach i betonowych jajach i dojrzewa na osadzie przez rok, a następnie poprzez kolejne dwa lata w piwnicy w butelce. Delikatne nuty skórki pomarańczowej, dzikich czerwonych jagód, świeżo upieczonego chleba i białych kwiatów definiują nos, podczas gdy pierwszy łyk ujawnia gładki mus z niepokaźnymi bąbelkami, drobno zbudowaną strukturę i długi finisz z bogatymi nutami bogatych ciast, czerwonych owoców i nutami przypraw.
idealny dobór jako aperitif albo partner do szerokiej gamy dań, od pieczonego kurczaka i łososia po wędliny, sushi, owoce morza i dojrzałe sery.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rose de saignee premier cru. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.