Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie trzeba dekantować. Podawać schłodzone. Założony przez rodzinę Hémart w 1625 roku, Henri Giraud to rodzinny dom szampański z siedzibą w Ay, w dolinie Marny.
Pomimo szczególnie starych tradycji, to właśnie małżeństwo Léona Girauda i Madeleine Hémart na początku XX wieku doprowadziło do prawdziwego rozwoju firmy. Dziś winiarnia, prowadzona przez dwunaste pokolenie rodziny, produkuje szampana z najlepszych terroir Montagne de Reims, preferując winogrona Pinot Noir i przeprowadzając fermentację w drewnie lub amforach.
zampan Fut de Chene Rosé to mieszanka winogron Pinot Noir winifikowanych równocześnie w odcieniu czerwonym, jak i białym oraz niedużego dodatku Chardonnay, pochodzących z wioski Grand Cru w Ay. Winogrona Pinot Noir winifikowane na czerwono są wybierane z winnicy, która ma około 70 lat, a następnie fermentowane w amforach.
Pozostałe winogrona są fermentowane i starzone w drewnie. Po winifikacji i drugiej fermentacji wino pozostaje na osadzie drożdżowym przez około 60 miesięcy przed wylaniem. Ten idealny szampan różowy ma kolor z odcieniami łososia i lekko pomarańczowymi refleksami.
Nos jest intensywny i wyszukany z aromatami mandarynki i suszonych kwiatów, przypraw i owoców pestkowych, z nutami mineralnymi. Na podniebieniu ujawnia złożony i okrągły charakter z nutą soli i silną mineralnością.
Finisz jest długi i przypomina lekko dymne nuty. Proszę spróbować z łososiem, grillowanymi krewetkami i risotto z przegrzebkami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Fut de chene ay grand cru rose. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.