Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma potrzeby dekantacji. Domaine Doyard to rodzinny dom szampański z siedzibą w Vertus. Rodzina Doyard zajmuje się winem od 12 pokoleń, a od czterech jest Recoltants-Manipulants (producentem winogron).
aktualnie ten dom szampański uprawia około 10 hektarów winnic rozsianych po crus Vertus, Oger, Le Mesnil sur Oger, Avize, Cramant i Aÿ. Le Clos de l'Abbaye vintage to Blanc de Blancs stworzony z winogron Chardonnay pochodzących z około półhektarowej winnicy położonej w Premier Crus Vertus.
Tutaj winorośl posadzona w 1956 roku daje niskie plony i korzysta z wapiennych gleb i idealnej ekspozycji, które sprzyjają wczesnemu dojrzewaniu i produkcji win o dużej koncentracji. Fermentacja odbywa się w dębowych beczkach o wieku co najmniej 5 lat.
wynikiem jest pełne wino z dobrym potencjałem starzenia. Wykazuje obszerny i hojny profil aromatyczny i nuty dojrzałych cytrusów, żółtych owoców i lekkich nut tostowych. Na podniebieniu jest krągłe i ma wyraźną żyłę mineralną.
Jest miękkie i szykowne z trwałym i jedwabistym musem, a także długim i mineralnym finiszem. Doskonałe do pieczonych ryb albo risotto z przegrzebkami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Clos de l'Abbaye Premier Cru Extra Brut 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.