Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji. Zlokalizowany w Bar-sur-Seine, w Côte de Bars, dom szampański La Borderie został założony w 2013 roku poprzez Simona i Marię Normand, którzy z wielką uwagą i troską pracują na 11 hektarach rodzinnych winnic, aby produkować szykowne i wysokiej jakości wina.
Trois Contrees to szampan wykonany z trzech różnorodnych odmian winogron (Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc) z trzech rozmaitych winnic (Val Moré, Les Devoix i Clos Bidaut), z których każda ma inną ekspozycję.
Odmianą winogron o najwyższym odsetku jest Pinot Noir, który jest częściowo winifikowany w drewnie. Dodaje się również 15% wina rezerwowego. Szampan leżakuje w piwnicy na osadzie drożdżowym przez 30 miesięcy.
Jego odcień jest złoty, z lekkimi niuansami w kierunku bursztynu. Jego profil aromatyczny jest aromatyczny i duży. W nosie ujawnia wytworne nuty różowego grejpfruta i czerwonych jagód, białych kwiatów i słodkich przypraw.
Na podniebieniu jest wysmakowane i żywe. Ma dobrze zbalansowaną kwasowość i kremową konsystencję. Finisz jest długi i przypomina delikatne nuty brioszki. Rewelacyjne do tatara z tuńczyka albo łososia, a także do tostów z awokado z jajkiem w koszulce albo wędzonym łososiem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Trois Contrees. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.