Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma potrzeby dekantacji. Założony w 2013 roku w Bar-sur-Seine poprzez Simona i Marie Normand, młody dom szampański La Borderie posiada około 11 hektarów winorośli w wieku około 50 lat, położonych w Côte des Bar na glebach gliniasto-wapiennych.
Dom pracuje z ograniczonymi plonami i winifikuje winogrona oddzielnie według winnic pochodzenia, żeby produkować wina o perfekcyjnej jakości i genialnym charakterze. Winogrona Pinot Noir pochodzą z pojedynczej działki położonej w Neuville sur Seine, Côte des Bar, skierowanej na północ, posadzonej w 1980 roku.
Winifikacja odbywa się zwykle w kadziach, a tylko niepokaźna część w beczkach, by zapewnić najczystszą ekspresję owoców. Wino leżakuje w piwnicy na osadzie drożdżowym poprzez 30 miesięcy. Ten Blanc de Noirs Extra Brut ujawnia nadzwyczajny złoty słomkowy kolor.
Jego profil aromatyczny jest obszerny i złożony z nutami mineralnymi i wapiennymi, owocowymi nutami jabłka i czarnej porzeczki, dzikiej truskawki i różowego grejpfruta, a na koniec niuansami słodkich przypraw, migdałów i wiciokrzewu.
Na podniebieniu jest świeże i skoncentrowane, miękkie i owocowe. Ma kremową konsystencję i przyjemną świeżość. Finisz jest długi i zrównoważony. Proszę spróbować z lasagną z łososia, ostrygami au gratin, makaronem z sosem krabowym lub pieczonym turbotem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla De quoi te meles tu blanc de noirs extra brut. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.