Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie trzeba dekantować, lecz najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.César Márquez jest bratankiem słynnego winiarza Raúla Péreza, a po pracy ze swym wujem postanowił rozpocząć produkcję wina w 2015 roku w regionie winiarskim Bierzo.
Tutaj Marquez produkuje świetnej jakości wina ze starych winnic i wykorzystuje klasyczne metody, by w pełni wyrazić znaczny potencjał tego regionu, który jest wciąż niedużo znany szerokiej międzynarodowej publiczności.Wino wyprodukowane jest z winogron Mencia dokładnie wyselekcjonowanych i ręcznie zbieranych z wielowiekowych winnic położonych w Valtuille, posadzonych na gliniastych glebach i uprawianych bez wykorzystania pestycydów i chemikaliów.
W piwnicy Cesar Marquez preferuje filozofię nieinterwencjonizmu z długimi maceracjami i spontanicznymi fermentacjami. Gotowe wino leżakuje w dębowych beczkach poprzez 1 rok.To wino ma żywy i połyskujący czerwony odcień z wiśniowymi odcieniami.
W nosie ujawnia świeży i intensywny profil aromatyczny z aromatycznymi nutami czerwonych owoców i kwiatów, a także pikantnymi niuansami. Na podniebieniu jest lekkie i subtelne z silną kwasowością i aksamitnymi taninami.
Jest to wysmakowane i harmonijne wino, które ujawnia długi i orzeźwiający finisz. Przepięknie komponuje się z risotto z grzybami i cielęciną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Valtuille 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.