Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji, ale najlepiej otworzyć je pół godziny przed podaniem.Cesar Marquez zainaugurował swój osobisty projekt w 2015 roku, po studiach enologicznych i zdobyciu doświadczenia w rodzinnym biznesie i u boku swego znanego wuja Raula Pereza.
Jego firma produkuje dziś wino białe, regionalne, wiejskie i 3 wina z pojedynczych winnic (El Rapolao, Pico Ferrerira i Sufreiral).Wino El Rapolao to na ogół mieszanka Mencia z niewielkimi dodatkami Alicante Bouschet pochodzącymi z dwóch działek położonych na wysokości 500 metrów nad poziomem morza i posadzonych w 1920 i 1980 roku w regionie Rapolao.
Tutaj winnice korzystają z niższych temperatur i gleb bogatych w żelazo i materię naturalną. Zbiory są ręczne, a fermentacja odbywa się w sporych otwartych drewnianych kadziach. Gotowe wino dojrzewa w starych dębowych beczkach przez 12 miesięcy.konsekwencją jest wyszukane i świeże wino o jasnym wiśniowym kolorze.
Jego profil aromatyczny jest obszerny i złożony z nutami czerwonych kwiatów i jagód oraz pikantnymi, mineralnymi i tostowymi nutami chleba. Na podniebieniu wino jest jednostajne i poprawnie zbudowane z silną kwasowością i potężnymi, korzystnie zintegrowanymi taninami.
Krągłe i świeże z długim, ciepłym i aromatycznym finiszem. Świetnie komponuje się z grillowanym czerwonym mięsem i przeciętnie dojrzałymi serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla El rapolao 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.