Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Ceretto odegrali kluczową rolę we współczesnej historii Barolo, odkąd Riccardo Ceretto założył rodzinną posiadłość w latach trzydziestych XX wieku.
Synowie Riccardo, Bruno i Marcello, pomogli zapoczątkować kierunek na butelkowane w posiadłości wina z pojedynczych winnic, które są dziś jedną z cech definiujących najwyższej jakości Barolo. Trzecie pokolenie jest aktualnie odpowiedzialne za posiadłość, dbając o 160 hektarów rodzinnych winorośli, by można je było przekazać następnemu pokoleniu.Jest to klasyczne Barolo tej rodziny, tworzone z najwyższej jakości owoców pochodzących z legendarnych gmin La Morra, Barolo i Serralunga d'Alba.
Winorośl jest uprawiana ekologicznie, by zmaksymalizować jakość, a owoce są fermentowane w zbiornikach ze stali rdzoodpornej o kontrolowanej temperaturze. Po 12 miesiącach w tonneaux i kolejnych 12 miesiącach starzenia w drewnianych beczkach wino jest ostatecznie butelkowane.Długi cykl starzenia pomaga stworzyć wyszukane, korzystnie zbalansowane Barolo z szerokimi nutami czerwonej wiśni, czerwonej porzeczki i śliwki, przeplatającymi się z nutami suszonych kwiatów, przypraw i skóry.
Odważny profil smakowy, pełne ciało i solidne taniny sprawiają, iż jest to wyśmienite wino do przechowywania w piwnicy, choć można je także delektować się teraz z korzystnym stekiem z polędwicy, grillowanymi żeberkami albo dziczyzną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barolo 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.