Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 17 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Pierwotnie zbudowany przez starożytnych Rzymian, Castello di Romitorio jest dramatycznie położony na wysokim wzgórzu obok wioski Montalcino.
W 1984 roku został zakupiony poprzez Giorgio Franchetti, który podarował go sławnemu neoekspresjonistycznemu włoskiemu artyście Sandro Chia w zamian za niektóre z jego obrazów. Chia założył swoje studio w zamku, lecz także przyłączył się do rewolucyjnego ruchu winiarskiego, który ogarnął Montalcino w tym czasie.teraz syn Chia, Filippo, jest mocno zaangażowany w winnicę, która ma 15 akrów najlepszych winnic posadzonych zwykle na żwirowych glebach bogatych w żelazo i magnez.
Ta znakomita butelka jest produkowana z owoców pozyskiwanych w pobliżu samego zamku i nosi nazwę "Silk Thread" od nieznacznego strumienia, który przepływa przez pobliski las. Tutejszy mikroklimat jest chłodniejszy niżeli w innych częściach Brunello di Montalcino, dzięki temu wino jest bardziej dzikie i intensywne, z dużą ilością pikantnego i ziemistego charakteru.Winogrona są zbierane ręcznie dość późno w sezonie, by zapewnić adekwatną dojrzałość i są fermentowane w zaawansowanych technologicznie zbiornikach ze stali rdzoodpornej o kontrolowanej temperaturze.
Młode wino dojrzewa w dębie poprzez 30 miesięcy, a następnie przez kolejne 12 miesięcy w beczce. Skutkiem jest poważne, strukturalne wino, które pęka w szwach od ciemnych owoców, nut fiołków i podtekstów leśnych, skóry i subtelnych przypraw.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Brunello di Montalcino Filo di Seta 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.