Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Ten starożytny zamek położony na wysokim wzgórzu w pobliżu miasta Montalcino został po raz pierwszy zbudowany poprzez Rzymian, a później stał się klasztorem i schronieniem dla pasterzy.
W 1984 roku został kupiony poprzez miłośnika sztuki Giorgio Franchetti, który później wymienił go na kilka obrazów znanego włoskiego malarza Sandro Chia. Chia wykorzystywał nieruchomość jako swoje studio, lecz także odnowił winnice i odegrał kluczową rolę w rewitalizacji winnic Montalcino w latach 80.
i 90. XX wieku.W 2005 roku syn Sandro, Filippo, dołączył do marki i pomógł wprowadzić ją w nową erę z pomocą konsultanta winiarskiego Carlo Ferriniego, który współpracował z wieloma czołowymi nazwiskami, w tym San Leonardo.
Posiadłość ma 15 akrów winnic, które w większości znajdują się na niewielkich, bogatych w minerały glebach żwirowych o wysokiej zawartości magnezu i żelaza. To znakomite Brunello jest flagowym winem posiadłości, produkowanym z najwyższej jakości owoców pochodzących z działek położonych w północno-zachodniej części apelacji.
Owoce zbierane są w trafnym okresie dojrzewania dość późno w sezonie wegetacyjnym, a winifikacja odbywa się w zbiornikach ze stali rdzoodpornej o kontrolowanej temperaturze. Młode wino jest następnie starzone w dębie poprzez 24 miesiące, a następnie poprzez kolejne 12 miesięcy w butelce.
W ten sposób powstaje intensywne i czarujące Brunello, pełne intensywnych smaków ciemnych owoców i ciekawych nut dymu drzewnego, przypraw i szałwii. Mocna struktura i taniny sprawiają, iż jest to doskonałe wino do picia dzisiaj z sporymi daniami z czerwonego mięsa albo do przechowywania w piwnicy przez kolejną dekadę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Brunello di Montalcino 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.