Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Posiadłość Castello di Verduno wzięła swoją nazwę od specyficznego XVI-wiecznego zamku, który znajduje się w jej sercu w miejscowości Verduno w regionie winiarskim Barolo.
Posiadłość, której właścicielami są Gabriella Burlotto i Franco Bianco, specjalizuje się w najwyższej jakości winach Barolo i Barbaresco tworzonych z najkorzystniejszych winnic Nebbiolo, które są zbierane ręcznie i uprawiane ekologicznie.Winogrona do tej butelki pochodzą z winnic Rabaja, Rabaja-bas i Faset, które są zbierane na początku października.
Po zbiorach winogrona są skrupulatnie sortowane i fermentowane w zbiornikach ze stali rdzoodpornej poprzez 20 dni. Następnie wino przelewane jest do wielkich beczek z dębu slawońskiego, gdzie dojrzewa poprzez co najmniej 18 miesięcy.
Gotowe wino leżakuje w butelce przez 14 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek. Efektem jest intensywna i wielowarstwowa czerwień, która otwiera się klasycznymi aromatami Nebbiolo dojrzałych czerwonych wiśni, suszonych fiołków i płatków róży.
Na podniebieniu dojrzały charakter czerwonych jagód i nuty przypraw do pieczenia są stabilne jasną smugą kwasowości i niezwykle długim finiszem. Jest to wino, które można przechowywać w piwnicy przez kolejne 6 do 7 lat albo delektować się nim już dzisiaj w połączeniu z daniami z czerwonego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbaresco 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.