Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Podawać schłodzone. Położony na dalekim południu apelacji Franciacorta, Castello Bonomi ma solidne osiągnięcia w produkcji wyjątkowych win musujących przy użyciu konwencjonalnej metody.
Nazwa nieruchomości pochodzi od świetnego zamku na terenie posiadłości, który jest oryginalnym secesyjnym budynkiem zaprojektowanym przez Antonio Tagliaferri pod koniec XIX wieku.Uprawa winorośli w szerszym regionie Franciacorta sięga średniowiecza, kiedy to niewielkie społeczności mnichów benedyktyńskich zaczęły tu produkować wino.
Miejscowi twierdzą, iż pierwszy przodek wina musującego został wytworzony tutaj w XIII wieku, około cztery wieki przed pojawieniem się Szampanii. Winorośle Castello Bonomi są sadzone na zboczach Monte Orfano na wysokości około 275 metrów nad poziomem morza, co pomaga zachować świeżość i aromat winogron.
W winiarni winogrona są delikatnie wyciskane, a sok fermentuje w stalowych zbiornikach i drewnianych beczkach. Druga fermentacja odbywa się następnie w butelce, przy użyciu tego samego cyklu, który jest wykorzystywany do produkcji szampana we Francji.
W sumie wino spędza 36 miesięcy w butelce starzejąc się na osadzie drożdżowym, co pomaga stworzyć małe, delikatne bąbelki i nuty świeżo upieczonych ciastek i przypraw waniliowych mieszających się z nutami dojrzałych owoców sadu z winogron.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Franciacorta Cru Perdu Grande Annata Extra Brut 2016. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.