Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Podawać schłodzone. Położony na dalekim południu apelacji Franciacorta, Castello Bonomi ma solidne osiągnięcia w tworzeniu nieszablonowych win musujących przy użyciu klasycznej metody.
Nazwa nieruchomości pochodzi od wyśmienitego zamku na terenie posiadłości, który jest oryginalnym secesyjnym budynkiem zaprojektowanym przez Antonio Tagliaferri pod koniec XIX wieku.Uprawa winorośli w szerszym regionie Franciacorta sięga średniowiecza, kiedy to minimalne społeczności mnichów benedyktyńskich zaczęły tu produkować wino.
Miejscowi twierdzą, że pierwszy przodek wina musującego został produkowany tutaj w XIII wieku, około cztery wieki przed pojawieniem się Szampanii. Winorośle Castello Bonomi są sadzone na zboczach Monte Orfano na wysokości około 275 metrów nad poziomem morza, co pomaga zachować świeżość i aromat winogron.
W winiarni winogrona są delikatnie wyciskane, a sok fermentuje w stalowych zbiornikach i drewnianych beczkach. Druga fermentacja odbywa się następnie w butelce, przy użyciu tego samego procesu, który jest stosowany do produkcji szampana we Francji.
W sumie wino spędza 36 miesięcy w butelce starzejąc się na osadzie drożdżowym, co pomaga stworzyć niepokaźne, delikatne bąbelki i nuty świeżo upieczonych ciastek i przypraw waniliowych mieszających się z nutami dojrzałych owoców sadu z winogron.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Franciacorta Cru Perdu Brut 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.