Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Dekantować poprzez 2 godziny. Atrakcyjny rubinowo-czerwony kolor, nos daje dojrzałe wiśnie, czerwoną porzeczkę, nuty skóry, tytoniu i wanilii. Podniebienie ujawnia dojrzałe wiśnie, czarne porzeczki, słodkie przyprawy i nutę tytoniu.
To pełne wino ma wysoką kwasowość ze średnim lub wysokim poziomem prawidłowo zintegrowanych tanin. Finisz jest długi i trwały, zakończony subtelną nutą wanilii. Fantastycznie pasuje do steków, jagnięciny, sosów pomidorowych i serów.Ręcznie zbierane winogrona są winifikowane w stalowych kadziach poprzez 18-25 dni, a następnie starzone w nowym dębie poprzez 15-30 miesięcy.
Przed wypuszczeniem na rynek wino leżakuje kolejne 12 miesięcy w butelce. W winach Castellarre nie stosuje się herbicydów, pestycydów ani żadnych chemikaliów, co czyni je jeszcze bardziej pożądanymi.Wino dwukrotnie znalazło się w Top 100 Wine Spectators, co jest dowodem na to, iż winorośl Sangiovese może konkurować z najlepszymi na świecie.
I Sodi di San Niccolò zostało opracowane w latach 80-tych z myślą o stworzeniu win, które mogłyby konkurować z "Super Toscanami" i pokazać, iż rodzime owoce mogą produkować wino z finezją i mocą, aby konkurować - z pewnością im się to udało!
Nazwa wina pochodzi od terminu "I Sodi", który oznacza, iż winogrona są trudne do zebrania (stąd potrzeba ręcznego zbioru), w połączeniu z nazwą kościoła na terenie posiadłości, San Niccolo, który nie jest już używany.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla I Sodi Di San Niccolo 2019, IT-CC-190002. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.