Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Dekantować do godziny przed podaniem.Ta Barbera d'Alba początkuje się jasnym bukietem czerwonych owoców, uzupełnionym dymem tytoniowym, lukrecją, skórą, dębem i ziołowymi nutami coli.
wyprodukowane jest w 100% z Barbery, skatalogowanej z małej działki w posiadłości Baricchi, gdzie winorośl rośnie na gliniastej, bogatej w minerały glebie.Założona w 1989 roku poprzez Natale Simonetta i jego żonę Francescę, Cascina Baricchi to minimalna rodzinna winiarnia w regionie Langhe w Piemoncie, w północnych Włoszech.
Region ten jest należycie znany z wysokiej jakości winogron, dzięki pośredniczącemu wpływowi Alp na północy i Morza Śródziemnego na południu.Jest to konwencjonalna Barbera d'Alba, o wysokiej kwasowości, stabilnych, drobnoziarnistych taninach i stalowym, jasnym charakterze.
Owoce były fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie starzone przez 2 lata w neutralnych beczkach. Każdego roku wypuszczanych jest zaledwie 6000 butelek Riva della Coda. Na podniebieniu można odkryć nuty truskawek, malin i czerwonych wiśni, ze złożonymi nutami skóry, wanilii i suszonych ziół.
Jest to nadzwyczajne wino do łączenia z daniami na bazie grzybów ziemnych oraz z różnorodnymi czerwonymi mięsami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbera d'alba 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.