Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem. Założona przez Marię Luz Marin w 2000 roku, Casa Marin to chilijska rodzinna winiarnia położona w Lo Abarca, w dolinie San Antonio, w niewiele znaczącej odległości od oceanu, na obszarze charakteryzującym się chłodnym klimatem.
Produkcja koncentruje się w głównej mierze na 4 rozmaitych Pinot Noir,firma uprawia na dodatek Syrah, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer i Sauvignon Gris. Winogrona Pinot Noir do tego wina pochodzą z winnicy Litoral posadzonej na glebach wapiennych.
Bliskość oceanu gwarantuje chłodny, wietrzny klimat, który sprzyja pełnemu dojrzewaniu aromatów i tanin. Po winifikacji wino leżakuje poprzez 16 miesięcy w stosowanych beczkach. Wino ma wyśmienity ciemnoczerwony odcień z rubinowymi refleksami.
Jego profil aromatyczny jest świeży i żywy, z nutami czerwonych jagód, żurawiny i wiśni, po których następują dymne nuty. Na podniebieniu jest owocowe i soczyste, o średnim ciele i prawidłowo zdefiniowanej i bardzo zrównoważonej kwasowości.
Taniny są miękkie, a finisz jest długi i przypomina czerwone owoce. Spora wszechstronność tego wina pozwala na tworzenie przeróżnych połączeń kulinarnych: należycie komponuje się jednocześnie z łososiem, jak i białym mięsem.
Aby uzyskać nieszablonowe połączenie jedzenia i wina, proszę spróbować go z aiguillettes z kaczki lub makaronem Amatriciana.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Litoral Vineyard Pinot Noir 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.