Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Podawać schłodzone. Posiadłość Capichera w północno-wschodniej Sardynii sięga XIX wieku, lecz dopiero w 1980 roku zabutelkowali to wino Isola dei Nuraghi, które było ich pierwszym Vermentino.
Dziś winiarnia jest uważana za jednego z wiodących producentów tego rześkiego i wytwornego białego wina na wyspie, a włoski dziennikarz winiarski Luigi Veronelli opisał choćby ich fason jako "śródziemnomorski Montrachet".W sumie rodzina posiada 50 hektarów winnic i zbudowała solidną reputację dzięki winiarstwu skoncentrowanemu na jakości.
Ich białe Isola dei Nuraghi stworzone jest z najlepszych winorośli Vermentino, które są precyzyjnie zarządzane, by zapewnić niskie plony rewelacyjnie zbalansowanych owoców. W winiarni winogrona są tłoczone i fermentowane w zbiornikach o kontrolowanej temperaturze.
Wino jest butelkowane po niedługim okresie dojrzewania, żeby zachować dużo świeżości i aromatów. W nosie dominują delikatne nuty dzikich kwiatów, rozmarynu, tymianku i dojrzałych brzoskwiń, w trakcie gdy na podniebieniu wyczuwalna jest kwasowość, lekkie ciało i nuty mineralności na czystym, czystym finiszu.
Jest to doskonały aperitif do podania przed kolacją albo jako dodatek do sporego półmiska owoców morza, grillowanych ryb, sushi albo liściastych letnich sałatek.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Isola dei nuraghi 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.