Proszę delektować się nim teraz lub przechowywać w piwnicy przez 10 lat lub dłużej. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Toskańskie Chardonnay Capannelle otwiera się odważnymi zapachami cytrusów, gruszki i migdałów, wspartymi subtelnymi nutami łupków, lawendy i świeżo tostowanego chleba.
Jest to nieprzeciętne wino do parowania z jedzeniem i jest tworzone w 100% z Chardonnay, skatalogowanego ze wzgórz wokół wioski Gaiole, w prowincji Siena.Historia Capannelle rozpoczęła się w 1974 roku, kiedy to biznesmen Raffaele Rossetti nabył XVI-wieczną willę w samym sercu Chianti.
W ciągu zaledwie kilku lat winiarnia stała się punktem odniesienia dla jakości wina w Toskanii; i od tego czasu stale się rozwija, obejmując obecnie ponad 35 hektarów winnic. Jest to flagowe Chardonnay Capannelle, kontynuacja pierwszego białego wina produkowanego poprzez winiarnię w 1988 roku.
Na podniebieniu jest to genialna równowaga smaków owocowych i tekstury, chrupkości i kremowości. Winogrona dojrzewały poprzez 10 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek, w połączeniu kadzi ze stali nierdzewnej i nowych dębowych beczek.
Wino ma wytrawny, cierpki charakter, pełen nut gruszki, skórki cytrusów, skórki zielonego jabłka i miodu. Finisz jest długi, z lekko słodkimi tonami, które kontrują wyraźną kwasowość. Proszę wiązać to wino z łososiem, pstrągiem lub znacznym plackiem warzywnym.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chardonnay 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.