Pić dziś lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zdekantować przed wypiciem.Can Axartell jest zakorzeniony w historii Majorki z imponującą długowiecznością uprawy winorośli na wyspie. Założona prawie 800 lat temu w pobliżu miasta portowego Pollença, ta postępowa winiarnia i posiadłość oliwy z oliwek nie zawsze taka była.
Początkowo okupowana przez mauretańskich muzułmanów, wyspa została odzyskana w 1229 roku poprzez chrześcijańskich zdobywców, którzy najprawdopodobniej odkryli winorośl Can Axartell i po raz pierwszy wykorzystali winogrona do produkcji wina.
Wieki później pochodzący z Hamburga Hans-Peter Schwarzkopf przejął posiadłość na własność i dokonał pełnej przebudowy, zarówno w zakresie rekonstrukcji budynków, jak i zarządzania gruntami. W ramach zobowiązania do ochrony ziemi, winnice Can Axartell posiadają atest naturalny, a gleby nigdy nie zostały uszkodzone przez ostre chemikalia.Ventum to soczysta czerwona mieszanka Merlot, Syrah i rodzimej majorkańskiej odmiany Callet.
Dwanaście miesięcy starzenia w beczkach z francuskiego dębu nadaje mu dymny posmak na nosie i podniebieniu. W kieliszku wiruje atramentowe, purpurowe wino z ostrymi odcieniami fioletu. Pierwszy powiew wita nas czarnym pieprzem, wędliną, anyżem i czarną wiśnią.
W miarę jak wino się otwiera, wyłania się subtelna wędzoność uwydatniona ciemną śliwką i skórą. Podniebienie jest ziemiste i ziołowe z nutami mięty, jałowca i lukrecji. W ustach jest pełne i aksamitne z solidną kwasowością i dojrzałymi taninami prowadzącymi do soczystego, prawidłowo zaokrąglonego finiszu.
Wino to wspaniale komponuje się z czerwonymi mięsami, dziczyzną, drobiem, makaronami i wędlinami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ventum 2016. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.