Pić dziś albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed wypiciem.Wyspa Majorka ma długą, kulturową historię, a jej posiadłości posiadają w tym swój udział. Niegdyś okupowana przez mauretańskich muzułmanów, wyspa została odzyskana w 1229 roku przez chrześcijańskich zdobywców, którzy najprawdopodobniej jako pierwsi wykorzystali winnice do produkcji wina.
W północno-wschodnim rogu wyspy znajduje się posiadłość Can Axartell. Pochodząca sprzed prawie 800 lat posiadłość ma dziś 34 hektary winorośli i 40 hektarów drzew oliwnych. Posiadłością i produkcją wina zarządza pochodzący z Hamburga Hans-Peter Schwarzkopf.
Winnice Can Axartell posiadają dokument organiczny, a wina powstają zgodnie z filozofią cierpliwości i szacunku. Od winorośli do butelki, każde wino jest traktowane z delikatną troską. Terrum składa się w 100% z Callet i wyróżnia tę autochtoniczną odmianę Majorki.
Znane z prawidłowego wzrostu na kamienistych glebach z nadmorską bryzą, wina z Callet mają niejednokrotnie jasny kolor i wyrazisty aromat. Terrum oddaje to dzięki jasnemu, rubinowemu kolorowi wirującemu w kieliszku, gdy bukiet cierpkich czerwonych owoców, takich jak wiśnia, żurawina i malina, natychmiast wyskakuje.
Za owocowym aromatem podążają ziemiste nuty świeżego tymianku, suszonych ziół i czarnego pieprzu. Spędziwszy 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, wyłania się jeszcze aromat dymnego, słodkiego dębu.
Podniebienie jest jedwabiste i strukturalne z dojrzałymi taninami i żywą kwasowością połączoną z dojrzałymi owocami, lukrecją i prażoną wanilią. Terrum rewelacyjnie komponuje się z tradycyjnymi majorkańskimi potrawami, takimi jak Sobrassada albo Tumbet oraz z paellą, makaronem, czerwonym mięsem i twardymi serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Terrum 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.