Pić dziś lub przechowywać w piwnicy do pięciu lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed wypiciem.Prawie 800 lat temu na północno-wschodnim krańcu Majorki powstała nowoczesna winiarnia i oliwa z oliwek Can Axartell.
Znajdująca się pod zróżnicowanymi okupacjami wyspa przez lata znajdowała się pod panowaniem Maurów, a w 1229 r. Została odbita poprzez chrześcijańskich zdobywców. Maurowie najprawdopodobniej zajmowali się winnicami na wyspie, lecz po zajęciu jej poprzez chrześcijan, winogrona zaczęto wykorzystywać do produkcji wina.
W dzisiejszych czasach winnice Can Axartell zostały odkryte poprzez pochodzącego z Hamburga Hansa-Petera Schwarzkopfa. Po przejęciu nieruchomości, on i jego rodzina włożyli sporo czasu i wysiłku w pełną rewitalizację posiadłości.
obecnie na terenie posiadłości posadzono 34 hektary winorośli, a dodatkowe 24 hektary posadzono w głębi lądu. Aby zachować nierozłączność i tradycję ziemi, wszystkie winnice mają atest ekologiczny, a gleby nigdy nie zostały dotknięte ostrymi chemikaliami.Corum to wino o silnej elegancji, które oddaje aromatyczne zasobność i śródziemnomorską tradycję winogron Malvasia de Banyalbufar, nazwa, która w rzeczywistości pochodzi od arabskiego znaczenia "winnic nad morzem".
Kosz tropikalnych owoców liczi, marakui i ananasa wylewa się z kieliszka, delikatnie przeplatając się z nieowocowymi nutami kopru włoskiego, białych kwiatów i miodu. Podniebienie jest bogate z kwasowością i pojawieniem się jednocześnie owoców tropikalnych, jak i pestkowych.
Po spędzeniu czasu na osadzie w beczkach z francuskiego dębu, wyczuwalna jest kremowa konsystencja z nutami drożdży, orzechów i budyniu. Corum najlepiej pić niezbyt zimne, lecz bliżej temperatury pokojowej, żeby wszystkie warstwy i złożoności mogły się ujawnić.
Proszę scalać z miękkimi serami, zróżnicowanymi białymi rybami i owocami morza, kuchnią azjatycką i drobiem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Corum 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.