Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 30 lat. Zaleca się dekantację przez 1 godzinę.Początkowo założona w Montelupo Albese przez enologa Beppe Viola w 1991 roku, winiarnia Ca' Viola gromadzi się obecnie w błyskotliwej XVIII-wiecznej willi położonej w Dogliani w prowincji Cuneo.
firma, która dziś rozciąga się na 14 hektarach winnic, rozmieszczonych między Montelupo i Novello, produkuje charakterystyczne wysokiej jakości wina Langhe - Dolcetto, Barbera i Barolo - z filozofią opartą na kilku interwencjach w winnicy i piwnicy.
Winnice zlokalizowane w Montelupo znamionują się ponad 40-letnimi krzewami posadzonymi na zboczach na terenie podobnym do Serralunga. Z kolei winnica Novello, w której uprawiane są winogrona Nebbiolo, znajduje się na wysokości 470 metrów w znikomym cru Sottocastello.Po fermentacji z wykorzystaniem autochtonicznych drożdży wino leżakuje przez 24 miesiące w obszernych beczkach.Barolo Caviot z winnicy Ca Viola ma rubinowo-czerwony kolor z refleksami granatu.
W nosie wino ujawnia intensywny i obszerny profil aromatyczny z kwiatowymi nutami fiołka i róży, typowymi dla Nebbiolo, aromatami czerwonych owoców runa leśnego i lekkimi nutami balsamicznymi na finiszu.
Na podniebieniu jest prawidłowo zbudowane z aksamitnymi taninami i korzystną równowagą. Finisz jest długi i trwały. Idealne do pieczeni i gulaszu z dziczyzny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barolo Caviot 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.