Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Podawać schłodzone. Rodzina Dal Cero jest właścicielem Ca dei Frati od 1939 roku, kiedy Felice Dal Cero dostrzegł potencjał tej unikatowej posiadłości w pobliżu południowego brzegu jeziora Garda.
Oryginalna posiadłość pochodzi z 1782 roku, ale w ciągu ostatnich kilku dekad rodzina poświęciła się rewitalizacji posiadłości i budowaniu solidnej reputacji jakości. Obecnie są uważani za najkorzystniejszego producenta w Luganie i zwiększyli posiadłość z zaledwie 12 hektarów w 1987 roku do ponad 160 hektarów obecnie.
To pyszne białe wino składa się w głównej mierze z Turbiana, lokalnej odmiany, która jest uważana za spokrewnioną z winogronem Verdicchio oraz mniejszych proporcji Chardonnay i Sauvignon Blanc. Winogrona pochodzą z winnic w Sirmione i Desenzano del Garda, gdzie plony są utrzymywane na niskim poziomie, żeby zapewnić wysoką jakość.
Winogrona są z reguły zbierane późno i fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Partie Turbiana i Chardonnay dojrzewają następnie w dębowych beczkach poprzez 14 miesięcy, a następnie przez 6 miesięcy w butelce do ostatecznej mieszanki.
Płatki róży, ananas i liczi cechują nos, podczas gdy podniebienie ujawnia jasną smugę kwasowości, kremową konsystencję i średnie ciało. Odważny profil smakowy powoduje, że jest to genialne wino gastronomiczne, które można dopasowywać z rybami, pieczonym kurczakiem, kremowymi daniami z makaronu albo serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pratto bianco 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.