Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 17 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Pierwsze wzmianki o posiadłości Ca Dei Frati sięgają 1782 roku, choć dopiero w 1939 roku postępowa winiarnia zaczęła nabierać kształtu.
Felice Dal Cero dostrzegł perfekcyjny potencjał winiarski Lugany nad brzegiem jeziora Garda i zaczął sadzić winnice, żeby urzeczywistnić swoje marzenie. Dziś winiarnia jest prowadzona przez trzech wnuków Felice i jest powszechnie uważana za najlepszą winiarnię w Luganie z około 200 hektarami winorośli.To perfekcyjne Amarone nosi imię Pietro, syna Felice, który odegrał kluczową rolę w historii posiadłości i całego regionu, pomagając Luganie uzyskać oficjalny status DOC jako apelacji w 1967 roku.
Wino jego imiennika powstaje z najwyższej jakości owoców pochodzących z winnicy Luxinum, która znajduje się poniżej Monti Lessini. W winiarni winogrona są suszone zgodnie z tradycją poprzez 4 miesiące, by zintensyfikować i skupić smaki i cukry.
Następnie są fermentowane, a młode wino dojrzewa w dębowych beczkach poprzez 24 miesiące, a następnie 12 miesięcy w stalowych zbiornikach. Następnie wino przechodzi kolejne 24 miesiące starzenia w butelce przed wypuszczeniem na rynek.Ten długotrwały cykl dojrzewania wytwarza nad wyraz dopracowane i pełne wdzięku Amarone, które pęka w szwach od złożonych warstw suszonych owoców, dojrzałych zmiażdżonych jagód i wiśni i przypraw do pudełka cygar i wanilii z dębowego starzenia.
Zaleca się dekantację wina na kilka godzin przed podaniem, żeby odkryć pełne piękno tego złożonego i solidnego Amarone.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pietro dal cero amarone della valpolicella 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.