Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać schłodzone. To charakterystyczne wino musujące składa się z zasady z Turbiana, lokalnego szczepu powszechnie uprawianego nad brzegiem jeziora Garda i minimalnej części Chardonnay.
Owoce pochodzą z dwóch winnic, "I Frati" w Sirmione i "Ronchedone" w Desenzano del Garda, gdzie kredowo-gliniaste gleby są znakomite do produkcji wina premium. Moszcz jest fermentowany częściowo w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a częściowo w beczkach, po czym następuje 24-miesięczne starzenie na osadzie.
W nosie wyczuwalne są nuty owoców tropikalnych i świeżych cytrusów, a pierwszy łyk ujawnia gładką konsystencję i orzeźwiającą kwasowość. Na podniebieniu pojawiają się zachwycające nuty opiekanej brioszki i migdałów, które utrzymują się na finiszu.ryginalna posiadłość pochodzi z 1782 roku,progresywna winiarnia Ca dei Frati została założona w 1939 roku, kiedy Felice Dal Cero postanowił rozpocząć produkcję wina w pobliżu południowego brzegu jeziora Garda.
Z biegiem lat posiadłość udowodniła nieszablonowy potencjał uprawy winorośli na tym obszarze, a Ca dei Frati jest obecnie uważana za najkorzystniejszą winiarnię w Luganie. W ciągu ostatnich kilku dekad jakość wyraźnie się poprawiła, a winnica aktualnie 160 hektarów najkorzystniejszych winnic.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cuvee dei Frati Brut. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.