Przechowywać w piwnicy do 7 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Lavrenčičowie mogą prześledzić historię swej rodziny w słoweńskiej dolinie Vipava od co najmniej 1499 roku i produkują tu wino od trzech pokoleń.
Primoz Lavrenčič zdecydował się opuścić rodzinną winiarnię w 2009 roku, by założyć własny projekt, który nazwał Burja. Nazwa pochodzi od mocnego wiatru "Burj"A, który definiuje życie w regionie i wyraża pragnienie Primoza, aby kultywować głęboką więź z ziemią przez wytwarzanie win inspirowanych otaczającym go światem przyrody.Reddo jest tworzone przy użyciu starych konwencjonalnych odmian czarnych winogron z doliny Vipava, które wcześniej były użytkowane tylko poprzez mieszkańców do produkcji wina do osobistej konsumpcji domowej.
Ta butelka składa się z Pokalca (Schioppettino), Modra frankinja (Blaufränkisch) i Refošk (Refosco), które są uprawiane organicznie i biodynamicznie.W winiarni Primoz przyjmuje lekki dotyk, decydując się na fermentację moszczu przy użyciu dzikich drożdży i starzenie młodego wina w znacznych beczkach o objętości 10-15 hektolitrów i 225-litrowych beczkach typu barrique poprzez dwa lata.
generuje to niezwykle złożone i godne starzenia wino z urzekającymi nutami granatu, czerwonej wiśni i śliwki doprawionymi nutami grafitu, tytoniu i pieczonej ziemi. Na podniebieniu wyczuwalne są wielkie czerwone owoce, gładkie taniny i prawidłowo zaokrąglona tekstura, która poprawnie zareaguje na dodatkowe przechowywanie w piwnicy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Reddo 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.