Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Rodzina Brunelli pracuje w tej posiadłości od 1936 roku, przekazując szlachetne powołanie winiarstwa z pokolenia na pokolenie. Dziś winiarnię prowadzi młody Alberto Brunelli wraz z rodzicami, Luigim i Lucianą, którzy uważają się za opiekunów tego perfekcyjnego miejsca w sercu malowniczego regionu winiarskiego Valpolicella.
Ta charakterystyczna Valpolicella jest stworzona przy użyciu klasycznej metody Ripasso, polegającej na refermentacji wina z suszonymi skórkami winogron, które wcześniej były stosowane do produkcji najwyższej jakości wina Amarone.
Skórki te są bogate w cukier i nadają winu Ripasso nad wyraz skoncentrowany smak i bogatą konsystencję. Po procesie winifikacji wino dojrzewa w dębowych beczkach, by dodać nut tostowych i stworzyć dobrze zbalansowane wino.
efektem jest pluszowe czerwone wino, które zachwyca nos czerwoną wiśnią, dżemem jeżynowym, przyprawami do pieczenia i nutami ciemnej czekolady. Pierwszy łyk ujawnia znaczne, pełne ciało i gładkie odczucie w ustach, które przepięknie uzupełnia bogate smaki dojrzałych jagód i suszonych owoców.
Proszę spróbować podać to wino z delikatnym carpaccio lub bardziej serdecznym talerzem pieczonej wołowiny w miesiącach zimowych.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ripasso pariondo 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.