Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 5 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Rodzina Brunelli jest związana z wioską San Pietro w sercu regionu winiarskiego Valpolicella od XVIII wieku. Początkowo pracowali w posiadłości, ale z czasem rodzina była w stanie stopniowo kupować części terenu, aż w 1936 roku mogli rozpocząć produkcję własnego wina.
Dziś winiarnia znajduje się w rękach młodego winiarza Alberto Brunelli, który prowadzi posiadłość wraz ze swoimi rodzicami, Luigim i Lucianą.Rodzinne Campo del Maestro to wino z jednej winnicy, którego nazwa pochodzi od "maestro" albo "mistrz"A, który w przeszłości precyzyjnie pielęgnował winorośl.
Ponieważ w minionych czasach różne odmiany winorośli były sadzone obok siebie w tym samym miejscu, ta mieszanka polowa obejmuje osiem konwencjonalnych lokalnych odmian, takich jak Corvina Veronese, Oseleta i Rondinella i niewielką liczba Cabernet Franc.Rodzina Brunelli dokłada wszelkich starań, żeby zbierać każdą odmianę tylko wtedy, gdy osiągnie optymalną dojrzałość.
Zgodnie z tradycyjnymi praktykami winiarskimi Valpolicella, winogrona są następnie pozostawiane do wyschnięcia do stycznia, dzięki temu ich smaki stają się istotnie skoncentrowane i bogate. Następnie winogrona poddawane są winifikacji, a powstałe wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 24 miesiące.
konsekwencją jest charakterne wino pełne bogatych, konfiturowych aromatów czerwonych jagód z nutami gałki muszkatołowej, ziaren kawy i suszonych owoców. W ustach hojna, aksamitna konsystencja i jednostajna kwasowość są natychmiast widoczne wraz z aromatami czarnego pieprzu, śliwki i suszonych ziół.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Campo del Maestro 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.