Przechowywać w piwnicy do 14 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Położona w pobliżu miejscowości San Pietro, wśród romantycznych wzgórz regionu winiarskiego Valpolicella, posiadłość Brunelli jest w rękach tej samej rodziny od momentu jej założenia w 1936 roku.
Dziś winiarnia prowadzona jest poprzez Luigiego i Lucianę oraz ich syna Alberto, którzy starają się celebrować tradycje winiarskie Valpolicella, równocześnie stosując innowacyjne techniki.Rodzina nalega na ręczne zbieranie wszystkich winogron, a także dąży do zachowania i odzyskania niewiele znanych lokalnych odmian winogron, które zostały zapomniane albo przeoczone.
Ich flagowymi winami są Brunelli Amarones, które powstają poprzez selekcję i zbiór najbardziej dojrzałych winogron, które następnie pozostawia się do wyschnięcia na zimę. Do produkcji Amarone Classico rodzina wybiera najkorzystniejsze winogrona Corvina Veronese, Rondinella i Corvinone, które są suszone i powoli fermentowane w niskiej temperaturze.
Następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 24 miesiące. Ta standardowa technika produkcji wina stwarza niesamowicie skoncentrowany nos, który emanuje zmiażdżonymi czerwonymi porzeczkami, jagodami i czerwonymi wiśniami wraz z nutami słodkich przypraw z dębu.
Proszę wziąć łyk, a zauważycie Państwo pełne ciało, miękkość w ustach i soczyste smaki dzikich jagód, które są precyzyjnie stabilne świeżą kwasowością. Dzięki temu bogatemu, hojnemu charakterowi jest to nieprzeciętny partner do szerokiego gulaszu wołowego, grillowanych czerwonych mięs, a choćby słodko-kwaśnych dań azjatyckich.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Amarone Della Valpolicella Classico 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.