Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Rodzina Brunelli mieszka wśród łagodnych wzgórz regionu winiarskiego Valpolicella od co najmniej XVIII wieku. Poprzez pokolenia rodzina pracowała na ziemi szlacheckiej rodziny z Werony, powoli nabywając części posiadłości na przestrzeni lat.
Wreszcie w 1936 roku byli w stanie zrealizować swoje marzenie o produkcji własnych win pod marką Brunelli.becnie posiadłością opiekują się Luigi i Luciana wraz z synem Alberto, którzy poświęcili się zachowaniu mało znanych rodzimych odmian winorośli w regionie i klasycznych technik produkcji wina.
Ich flagowe wino Amarone, Campo del Titari, jest dokładną kombinacją lokalnych odmian Corvina, Rondinella i Oseleta, które rodzina produkuje tylko w najkorzystniejszych rocznikach w ograniczonych ilościach.To odważne, pełne charakteru wino jest produkowane ze skrupulatnie wyselekcjonowanych winogron, które są zbierane w adekwatnej dojrzałości, a następnie pozostawione do wyschnięcia przez zimę, żeby zintensyfikować ich smak.
Winogrona są następnie powoli fermentowane i dojrzewają w wielkich dębowych beczkach przez 48 miesięcy, aby dodać pysznego pikantnego charakteru. W nosie aromatyczne nuty wędzonego tytoniu, kakao i wanilii delikatnie mieszają się z aromatami suszonych owoców, wiśni i powideł śliwkowych.
Pierwszy łyk jest niesamowicie gładki i prawidłowo zaokrąglony, z konkretną strukturą, równoważącą świeżość i uwodzicielskie smaki dojrzałych jagód. Zaleca się dekantację tego wina co najmniej dwie godziny przed planowanym podaniem, żeby odkryć wszystkie jego delikatne niuanse i subtelności.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Amarone campo dei titari riserva 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.