Przechowywać w piwnicy do 4 lat. Podawać schłodzone. Marka Bread & Butter jest najmocniej znana z tego soczyście kremowego Chardonnay, które uosabia klasyczny dębowy fason kalifornijski. Posiadłość ma siedzibę w Napa Valley i nie ukrywa swego zamiłowania do tworzenia sporych, odważnych win, które są nieprzeciętne do picia w każdym otoczeniu.
"Bread" w nazwie odnosi się do częstego użytkowania dębowych beczek do dojrzewania, podczas gdy "Butter" odnosi się do wykorzystywania fermentacji malolaktycznej, która kreuje uwodzicielski maślany charakter w ich pysznych Chardonnays.
Winogrona do tej butelki pochodzą z dwóch winnic w dwóch najkorzystniejszych kalifornijskich apelacjach, Monterey i Carneros. Monterey ma długi, ciepły sezon wegetacyjny z dużą ilością mgły z pobliskiego Oceanu Spokojnego.
dzięki temu winogrona osiągają znakomitą dojrzałość, zachowując świeżość i aromat. Z kolei w Carneros jest chłodniej, co pomaga dodać elegancji i finezji gotowej mieszance. Eksplozja dojrzałych owoców tropikalnych, prażonych migdałów i nut drzewa sandałowego definiuje nos, w trakcie gdy pierwszy łyk ujawnia mocne, pełne ciało i miękką, kremową konsystencję.
Starzenie i fermentacja w dębie nadały winu zalotnye nuty brioszki, świeżych wypieków i bogatej wanilii i mocną strukturę. Genialne wino do wszystkiego, od obfitych sałatek po smażoną rybę podawaną z maślanym sosem, a choćby lasagne albo parmigianę z bakłażana.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Bread & butter chardonnay 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.