Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji.Założona w 2000 roku, przywracając historyczną piwnicę położoną na obrzeżach Montevideo, rodzinna winiarnia Bouza jest jedną z najistotniej szanowanych w Urugwaju.
Ich wina tworzone są z niską produktywnością i najwyższą starannością w piwnicy pod kierunkiem znanego winiarza Eduardo Boido. Ich winogrona pochodzą z 5 winnic posiadłości, a uprawiane odmiany to Tannat, najmocniej reprezentatywny szczep Urugwaju, Pinot Noir, Chardonnay, Tempranillo, Riesling i Albarino.Winogrona Chardonnay pochodzą z winnicy Pan de Azucar, położonej w departamencie Maldonado, w niewiele znaczącej odległości od oceanu.
Tutaj winorośl zadowala się szczególnym mezoklimatem, na który silny wpływ ma ocean i morskie bryzy, które łagodzą temperatury sprzyjające wolniejszej ewolucji i dojrzewaniu winogron. Gleba, bogata w węglan wapnia, ma podłoże z przejrzystych skał magmowych z osadami ilastego mułu.
Warunki te sprzyjają produkcji win o korzystnej kwasowości i sporej wyrazistości aromatycznej.Wino ma jasny i połyskujący odcień ze złotożółtymi odcieniami. W nosie ujawnia intensywne aromaty owoców pestkowych, takich jak brzoskwinia i morela, słodkie owoce cytrusowe i ananas, a następnie pikantne nuty.
Na podniebieniu jest duże i okrągłe z wyraźną nutą kwasowości i pikantnymi nutami. Finisz jest długi i miękki. Wspaniałe do przegrzebków, risotto z owocami morza lub białego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pan de Azucar Chardonnay 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.